Discussieren kun je leren

Discussiëren
Projecten per thema

Projecten per thema

In de afgelopen 12 jaar heeft DKJL projecten georganiseerd over de meest uiteenlopende thema's. Elk jaar vragen we aan duizenden kinderen en jongeren: "Waar wil je over discussiëren?" Zo signaleren wij trends. Steeds vaker worden we gevraagd om het debat te voeren over milieu en klimaatverandering. 

 

Andere veelbesproken thema's zijn: mensenrechten, discrimininatie, diversiteit, mediawijsheid, financiele verantwoordelijkheid, seks & soa en seksuele weerbaarheid. 


Klik hieronder op een thema om de projecten te bekijken.

 • Stedelijke debatbattle

  Stedelijke debatbattle


  Vanaf 2008 organiseert DKJL de Amsterdamse Debatbattle. Sinds 2012 is de gemeente Amsterdam de directe opdrachtgever van dit programma. Een uniek evenement dat kinderen een podium biedt om hun mening te uiten over maatschappelijk relevante onderwerpen. De debatbattle is voor volwassenen dé kans om te horen wat jongeren vandaag de dag beweegt. Ieder jaar staat een ander thema centraal. 
 • Paarse Vrijdag

  Paarse Vrijdag


  Gevoelige vragen als: "Voel je je veilig op school om uit de kast te komen?" en "Gaan religie en homoseksualiteit samen?", gaat DKJL niet uit de weg. We vinden het belangrijk om hier met jongeren over in gesprek te gaan, te horen wat hen bezig houdt en hoe zij hier over denken. 

  DKJL heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in het bespreekbaar maken van homodiscriminatie en LHBTI-rechten. Onze masterclasses zijn geschikt voor jongeren uit groep 8, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
   
  Door in te zetten op verbreding van kennis en meningsvorming over het thema, worden de leerlingen in de masterclasses discussiëren voorbereid op het debat. Daar brengen we leerlingen in contact met (lokale) politici, LHBTI peereducators, mensenrechtenactivisten en/ of ervaringsdeskundigen. Zij delen hun kennis en ervaringen en stellen kritische vragen. Deze interactie levert de mooiste dialogen, discussies en debatten op.
   
 • Het debat #OOKIK

  Het debat #OOKIK


  De internationale aidsconferentie 2018 was in Amsterdam. Met als doel: Hiv de wereld uit. Het wordt dankzij medicijnen als PrEP steeds realistischer. Toch krijgen nog steeds 1 á 2 jongeren per week de diagnose hiv. Wat is hier aan de hand?
 • Het debat oma van je oma

  Het debat oma van je oma


   
  DKJL SIGNALEERT TRENDS.
   
  Steeds vaker vragen kinderen en jongeren aan ons: "Mogen we discussiëren over het milieu?" Veel kinderen maken zich zorgen om klimaatverandering. Hoog tijd voor een goed gesprek over: "Wat heb jij over voor een beter milieu?"
   
 • Week van het Geld

  Week van het Geld


  Geld, schulden en armoede zijn voor veel volwassenen taboeonderwerpen, maar kinderen en jongeren zetten deze thema's structureel hoog op de agenda. DKJL praat erover en dat doen wij niet alleen in de Week van het Geld.
 • Het Vrije Westen

  Het Vrije Westen


  Op initiatief van stadsdeel Amsterdam West sloegen DKJL en de Vreedzame School/Wijk de handen in een tijdens het Debat van het Vrije Westen. Sinds 2017 wordt dit debat georganiseerd voor groepen 8 van Vreedzame Scholen uit Amsterdam West. De leerlingen krijgen les over thema's als identiteit, groepsdruk en mensenrechten. 
 • Week van de Mensenrechten

  Week van de Mensenrechten


  Ieder mens is gelijk, dat staat in artikel 1 van de Nederlandse grondwet én in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar betekent dit dat iedereen in Nederland daadwerkelijk gelijk wordt behandeld en dezelfde kansen krijgt? DKJL en Stichting art.1 gaan hierover het gesprek aan met leerlingen van het tweede leerjaar vmbo en havo. De thema's homodiscriminatie, islamofobie en xenofobie staan hierbij centraal. 
 • Onderwijsvernieuwing en technologie

  Onderwijsvernieuwing en technologie


  We leven in een tijd waarin de technologie razendsnel ontwikkelt. Dit heeft veel impact op de maatschappij en de wijze waarop we deze inrichten. Leerlingen worden vandaag opgeleid voor een toekomst waarvan we nog niet kunnen overzien hoe deze eruit zal zien. DKJL discussieert over de noodzaak van de inzet van technologie en de aanpassing van het onderwijs aan deze ontwikkeling.
 • Mediawijsheid

  Mediawijsheid


  Hoe praat je als volwassene met jongeren over nieuwe media en de actualiteit? Uit angst voor felle reacties mijden sommige volwassenen bepaalde onderwerpen. En dat is jammer. Want jongeren willen het juíst hebben over wat er speelt in de maatschappij en zijn vaak bijzonder mediawijs.
 • Pesten

  Pesten


  Pesten doet pijn. Het voorkomen of aanpakken van pesten krijgt de afgelopen jaren – terecht - veel aandacht in de media en is een belangrijke maatschappelijke uitdaging. De methodiek en het lesprogramma van Stichting Discussiëren Kun Je Leren nodigt leerlingen uit om oplossingsgericht na te denken over het thema pesten. DKJL stimuleert leerlingen om zélf maatregelen tegen pesten te verzinnen en escalatie te voorkomen.
   
  Stellingen zijn onder andere:
  Meelopers zijn net zo schuldig als pesters.Als je gepest wordt, mag je terugpesten.Cyberpesten moet harder worden bestraft.Het is belangrijk om erbij te horen. 
 • Amsterdammertje van het Jaar

  Amsterdammertje van het Jaar


  Het 'Amsterdammertje van het Jaar' inspireert leeftijdsgenoten én volwassenen om iets voor een ander te doen, zonder dat daar iets tegenover staat.   Kinderen en jongeren die goed voor de stad zorgen, en voor elkaar. Ken jij zo iemand? Nomineer diegene dan uiterlijk 15 december 2019.