Discussieren kun je leren

Discussiëren
Amsterdammertje van het Jaar

Amsterdammertje van het Jaar

Het Amsterdammertje van het Jaar is de jaarlijkse verkiezing voor kinderen en jongeren van 8 t/m 18 jaar die iets bijzonders doen voor iets of iemand anders, zonder daar iets voor terug te verwachten. Van een fanatieke vrijwilliger tot klimaat- of mensenrechtenactivist. Echte verschilmakers die goed voor de stad zorgen, en voor elkaar.

 

De inschrijving voor het Amsterdammertje van het Jaar 2019 is gesloten. De finalisten zijn bekend.

DKJL zet jonge helden van 8 t/m 18 jaar, die op wat voor manier dan ook iets voor een ander hebben betekend, in het zonnetje. De verkiezing laat zien dat iedereen iets positiefs kan bijdragen aan de stad waarin hij of zij woont.

 

Norah en Ambrien wonnen de titel: Amsterdammertje van het Jaar 2018 

  • Norah van Lottem (13 jaar) zamelde cadeaus in voor het Emma kinderziekenhuis.
  • Ambrien Moeniralam (16 jaar) strijdt met haar instagramaccount #catcallsofams tegen straatintimidatie door de teksten op de plaats van gebeurtenis op straat te krijten. Ze bereikte hiermee vele mediakanalen. 

De jury over Norah: "We vonden het ontzettend knap van Norah dat ze een eigen idee had en dat zelf heeft uitgevoerd. Ze heeft zelf contact opgenomen met het Emma Kinderziekenhuis, omdat ze iets voor hen wilde doen. Ze maakte ook een vlog van haar actie en daarmee inspireert ze anderen kinderen om ook iets goed voor anderen te doen."

 

De jury over Ambrien: "Ambrien kaart een belangrijk onderwerp aan: het recht van iedereen om zich veilig te voelen op straat. Met haar actie maakt zij een onzichtbaar probleem zichtbaar. Dit is geen makkelijk onderwerp. De jury vindt haar dapper. Een rolmodel voor Amsterdam. Een Amsterdammertje."

 

Vijftien jonge rolmodellen werden tijdens de uitreiking in het stadhuis op 31 maart 2019 in het zonnetje gezet tijdens de Superradendag (een initiatief van de Weekend Academie en de Kinderombudsman van de metropool Amsterdam). Burgemeester Halsema heeft de winnaars bekendgemaakt en de prijs overhandigd. 

 

 

Kandidaten 2018 in de categorie 15 t/m 18 jaar:

 

Chantal Deken (directeur DKJL).  “De verkiezing Amsterdammertje van het Jaar past bij onze missie. Door jonge rolmodellen een podium te geven raken andere Amsterdammers geïnspireerd om het goede te doen, want kinderen en jongeren maken het verschil. Samen kunnen zij ervoor zorgen dat zij de stad Amsterdam een stukje mooier maken.”