Discussieren kun je leren

Discussiëren
 • Initiatiefnemer Chantal Deken

  Initiatiefnemer Chantal Deken


  Onderwijskundige & algemeen directeur
   
  Op 7 november 2015 won DKJL de AUV-alumnusprijs. "Deze waardering komt voor mij en mijn team op het juiste moment."
   In 1999 won Chantal Deken de ZVO Nationale Onderwijs Talentprijs.
   
  "Wat mij het meest raakt is dat volwassenen nog steeds ‘lastige’ thema’s mijden. Terwijl de behoefte om gehoord te worden bij jongeren groter is dan ooit." 
 • Stefanie Riegman

  Stefanie Riegman


  Interim zakelijk leider
   
  Het geven van mijn mening heb ik al van huis uit meegekregen, later heb ik geleerd dat ook luisteren naar de mening van anderen erg waardevol is. 
 • Roza Overmaat

  Roza Overmaat


  Content Coördinator 
   
  "Zelf ben ik eigenlijk niet zo'n prater en ik opereer graag op de achtergrond. Ik zie nu wat Discussiëren Kun Je Leren met het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren doet. DKJL geeft juist ook meer verlegen leerlingen de kans om hun mening te geven. Dat had ook ik graag willen leren."
 • Demetrio Erken

  Demetrio Erken


  Projectleider, klantmanager en masterclassdocent 
   
  "De kunst van het discussiëren is mij altijd blijven fascineren (evenals rijmen en taal als middel om jezelf uit te kunnen drukken). 
 • Kirsten Lentjes

  Kirsten Lentjes


  Productiemedewerker en regisseur tijdens de DKJL debatbattles
   
  "De energie van die kinderen/jongeren tijdens een debatbattle vind ik elke keer weer overweldigend. Het is fantastisch om te zien hoe zij elke keer weer het podium pakken. De debatbattle een feestje waar kinderen, jongeren en volwassenen elkaar écht ontmoeten, waar ze met elkaar in gesprek gaan en elkaar leren kennen. Zo ontstaat begrip voor meningsverschillen. DKJL laat zien hoe het ook kan en dat we eigenlijk helemaal niet zo anders zijn dan we soms denken."
 • Lara Nuberg

  Lara Nuberg


  Projectmanager en fondsenwerver

  'Een van de mooiste dingen die ik heb geleerd tijdens mijn studie Geschiedenis, is dat iedereen een andere blik heeft op de wereld en naar gebeurtenissen kijkt vanuit zijn of haar eigen perspectief. Bij DKJL besteden we aandacht aan al deze verhalen. Het is fantastisch om te zien hoe jonge kinderen voor hun eigen mening durven uit te komen en ook nog eens leren hoe ze deze respectvol en op een goede manier kunnen onderbouwen. Als iedereen elkaar in ieder geval begrijpt, wordt de wereld vanzelf een beetje mooier!' 
   
 • Marije Fris

  Marije Fris


  Trainer/coach en docent DKJL
   
  "Van discussie wordt de wereld een stukje mooier. Dat blijkt maar al te vaak tijdens een discussieles in de klas. Kinderen hebben de meest verrassende ideeën, soms zo scherp of wars van de conventionele weg dat je met bewondering staat te kijken hoe raak het is. DKJL zet kinderen aan het denken en leert ze op een concrete manier om zich sterker te uiten. Hoe tof is het als je dat al leert op je 6e, daar heb je je hele leven wat aan. ”
 • Martien Verheyden

  Martien Verheyden


  Onderwijskundige, docent DKJL

  “Discussiëren heb ik van huis uit meegekregen. Bij mij is echt alles een discussie waard. Niets is 'zomaar'. Ik vind het erg interessant om de mening van de ander te horen. Soms daag ik de mensen om me heen uit om zo achter hun mening te komen, om er vervolgens lekker op door te discussiëren. Helaas roepen mensen vaak maar wat en kunnen zij hun standpunten niet onderbouwen met argumenten. 
 • Anna van Zadelhoff

  Anna van Zadelhoff


  Onderwijskundige, moderator en docent DKJL

  “Vroeger zei mijn vader altijd dat ik advocate zou moeten worden. Elke zaak zou ik winnen door mijn onuitputtelijke discussiedrang en vermogen. Ambities voor de advocatuur heb ik nooit ontwikkeld. Maar mijn passie voor discussie is nooit verloren gegaan. 
 • Cato Oosterwijk

  Cato Oosterwijk


  Orthopedagoge, strategisch adviseur, moderator en docent DKJL

  “Als kind ontdekte ik het spelen met taal en nog steeds maak ik graag liedjes, teksten en speeches. Het woord voeren blijft uitdagend, net als een discussie voeren. In een debat in een gesloten jeugdinrichting noemde een jongen discussie 'een wedstrijd met woorden'. Ik geniet van de uitdaging om (soms moeilijke) discussies in goed banen te leiden." 
 • Christine van Buuren

  Christine van Buuren


  Leerkracht, docent DKJL

  “Als kind merkte ik al hoe handig het is om te kunnen discussiëren. Met het overtuigen van anderen door het goed onderbouwen van je eigen mening kun je zorgen voor begrip. Een minstens zo belangrijk onderdeel van discussiëren is luisteren naar de mening van anderen. Als leerkracht merk ik dat dit voor veel kinderen soms lastig is. 
 • Lian Kool

  Lian Kool


  Docent DKJL
   
  "We zijn niet alleen op de wereld. We zijn met elkaar. Als je op je eigen eilandje zit, mis je veel mooie dingen. Misschien raak je wel gefrustreerd door wat je niet begrijpt. DKJL daagt kinderen uit hun horizon te verbreden. Tijdens de lessen leren zij luisteren, na te denken over wat ze zeggen en feiten van meningen te onderscheiden. Wat mij betreft zeer belangrijke zaken op school en in het leven daarbuiten."
 • Sebastian Weesjes

  Sebastian Weesjes


  Docent DKJL
   
  "Educatie beperkt zich niet alleen tot de schoolbanken, juíst niet! Natuurlijk kan je veel ‘leren’ uit boeken; je komt veel te weten. Maar het meest leer je toch van elkaar, van verhalen die je elkaar vertelt en van ervaringen die je deelt. 
 • Hannah Kooke

  Hannah Kooke


  Sociologe & docent DKJL      
                                                              
  "De kinderen en jongeren die ik spreek in Amsterdam (Nieuw-West) hebben genoeg te vertellen. En dat durven en doen ze ook. Van een onderbouwde mening over juf haar nieuwe Nikes tot actuele thema's die spelen op maatschappelijk vlak: luisteren en reageren mag altijd.
 • Berber Jansen

  Berber Jansen


  Docent geschiedenis, docent DKJL
   
  “Kinderen leren door middel van de DKJL lessen niet alleen spreken en luisteren, maar ook het belang van een goed onderbouwde argumentatie in te zien. De onderwerpen die worden aangeboden in de lespakketten zijn actueel en de kinderen worden er zelf ook mee geconfronteerd in hun eigen leefwereld. 
 • Jort Jacobs

  Jort Jacobs


  Docent DKJL 
   
  Voor mij is discussiëren kun je leren, leren van discussiëren. Op een toffe manier je mening leren beargumenteren voordat je iets zegt. Leer het nu en je hebt hier je leven lang plezier van. Het podium waar taboes eindelijk bespreekbaar worden.
 • Sharon van Wageningen

  Sharon van Wageningen


  Moderator & Docent DKJL 
   
  "Kinderen letterlijk een podium bieden waarop ze hun mening durven geven en onderbouwen. Niet alleen de kinderen die dit van huis uit al mee krijgen, maar juist ook de kinderen die hier minder mee in aanraking komen. Dat wil ik in de DKJL lessen te bereiken. De lessen werken verbindend, verhelderend en laten, denk ik, levenslessen voor altijd bij de kinderen achter.  
 • Klaartje van Beek

  Klaartje van Beek


  Docent DKJL
   
  "Kinderen van nu groeien op in een digitale wereld.  Een wereld waarin mensen hun mening veelal ongefundeerd via Facebook en Twitter en andere social media de wereld in slingeren. De dialoog is vaak ver te zoeken. Zonde want het kan ook anders. Maar dat moet je wel leren…
   
 • Stijn van Erp

  Stijn van Erp


  Projectmedewerker onderwijs, leerkracht & docent DKJL
   
  “Bij een discussie in de les maatschappijleer kreeg ik vaak het antwoord: 'Weet ik veel'. Keer op keer probeerde ik als docent de leerlingen duidelijk te maken dat het belangrijk is je mening te laten horen en dat je niet bang hoeft te zijn om hiervoor uit te komen. Geen enkele mening is fout, mits weloverwogen geformuleerd. De kracht van een goed argument kan van grote invloed zijn op je huidige en toekomstige leven. 
 • Kathelijn Rombout

  Kathelijn Rombout


  Trainer, docent DKJL

  "I want everybody to be smart. As smart as they can be. A world of ignorant people is too dangerous to live in.” Deze uitspraak van Garson Kanin hangt bij mij aan de muur. Als mensen leren met elkaar te spreken, dan leren ze ook om naar elkaar te kijken. Elkaar ZIEN leidt tot meer wederzijds begrip. Je eigen mening hebben en leren geven met respect en met begrip voor anderen, dat wil ik anderen leren.