Discussieren kun je leren

Discussiëren
 • Initiatiefnemer Chantal Deken

  Initiatiefnemer Chantal Deken


  Onderwijskundige & algemeen directeur
   
  Op 7 november 2015 won DKJL de AUV-alumnusprijs. "Deze waardering komt voor mij en mijn team op het juiste moment."
   In 1999 won Chantal Deken de ZVO Nationale Onderwijs Talentprijs.
   
  "Wat mij het meest raakt is dat volwassenen nog steeds ‘lastige’ thema’s mijden. Terwijl de behoefte om gehoord te worden bij jongeren groter is dan ooit." 
 • Wijnand Mirandolle

  Wijnand Mirandolle


  Interim Zakelijk Leider
   
  Leren luisteren naar de mening van een ander is ook voor veel volwassenen nog best lastig. Genoeg schreeuwers in de wereld… En daarom ben ik groot fan van DKJL en hoop ik dat we zoveel mogelijk kinderen hun blik laten verruimen en leren dat het mooi is dat er verschillen zijn in de wereld.
   
 • Stefanie Riegman

  Stefanie Riegman


  Zakelijk leider
   
  "Het geven van mijn mening heb ik al van huis uit meegekregen, later heb ik geleerd dat ook luisteren naar de mening van anderen erg waardevol is. 
 • Niek Peereboom

  Niek Peereboom


  Klantmanager en masterclassdocent 
   
  "Als kind nam ik graag deel aan discussies. Ik was onder de indruk van mensen die een impopulair standpunt durfden in te nemen. 
   
 • Roza Overmaat

  Roza Overmaat


  Content Coördinator 
   
  "Zelf ben ik eigenlijk niet zo'n prater en ik opereer graag op de achtergrond. Ik zie nu wat Discussiëren Kun Je Leren met het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren doet. DKJL geeft juist ook meer verlegen leerlingen de kans om hun mening te geven. Dat had ook ik graag willen leren."
 • Margriet van Toledo

  Margriet van Toledo


  Planner
    
  "Ik had op school wel een DKJL-lesje kunnen gebruiken. Ik ben mijn hele leven al vrij mondig en idealistisch geweest. Ik kon al snel goed zeggen wat ik vond en wat ik wilde en dat kon dan best lomp zijn. 
 • Berber Jongbloed

  Berber Jongbloed


  Projectmanager en docent DKJL
   
  "Ik denk dat als kinderen op jonge leeftijd al leren hoe ze zich moeten uitspreken over onderwerpen die soms gevoelig, persoonlijk, beladen of onbekend zijn, we daar in de toekomst als samenleving heel veel aan hebben.
 • Anne van Egmond

  Anne van Egmond


  Projectmanager
   
  "Debathelden die kwetsbaar, open en recht voor zijn raap durven te zijn raken mij iedere keer weer. Als projectmanager zorg ik vanuit achter de schermen met veel plezier voor dat zij dat podium kunnen pakken."
 • Kirsten Lentjes

  Kirsten Lentjes


  Productiemedewerker en regisseur tijdens de DKJL debatbattles
   
  "De energie van die kinderen/jongeren tijdens een debatbattle vind ik elke keer weer overweldigend. Het is fantastisch om te zien hoe zij elke keer weer het podium pakken. De debatbattle een feestje waar kinderen, jongeren en volwassenen elkaar écht ontmoeten, waar ze met elkaar in gesprek gaan en elkaar leren kennen. Zo ontstaat begrip voor meningsverschillen. DKJL laat zien hoe het ook kan en dat we eigenlijk helemaal niet zo anders zijn dan we soms denken."
 • Marije Fris

  Marije Fris


  Trainer/coach en docent DKJL
   
  "Van discussie wordt de wereld een stukje mooier. Dat blijkt maar al te vaak tijdens een discussieles in de klas. Kinderen hebben de meest verrassende ideeën, soms zo scherp of wars van de conventionele weg dat je met bewondering staat te kijken hoe raak het is. DKJL zet kinderen aan het denken en leert ze op een concrete manier om zich sterker te uiten. Hoe tof is het als je dat al leert op je 6e, daar heb je je hele leven wat aan. ”
 • Martien Verheyden

  Martien Verheyden


  Onderwijskundige, docent DKJL

  “Discussiëren heb ik van huis uit meegekregen. Bij mij is echt alles een discussie waard. Niets is 'zomaar'. Ik vind het erg interessant om de mening van de ander te horen. Soms daag ik de mensen om me heen uit om zo achter hun mening te komen, om er vervolgens lekker op door te discussiëren. Helaas roepen mensen vaak maar wat en kunnen zij hun standpunten niet onderbouwen met argumenten. 
 • Christine van Buuren

  Christine van Buuren


  Leerkracht, docent DKJL

  “Als kind merkte ik al hoe handig het is om te kunnen discussiëren. Met het overtuigen van anderen door het goed onderbouwen van je eigen mening kun je zorgen voor begrip. Een minstens zo belangrijk onderdeel van discussiëren is luisteren naar de mening van anderen. Als leerkracht merk ik dat dit voor veel kinderen soms lastig is. 
 • Sebastian Weesjes

  Sebastian Weesjes


  Docent DKJL
   
  "Educatie beperkt zich niet alleen tot de schoolbanken, juíst niet! Natuurlijk kan je veel ‘leren’ uit boeken; je komt veel te weten. Maar het meest leer je toch van elkaar, van verhalen die je elkaar vertelt en van ervaringen die je deelt. 
 • Hannah Kooke

  Hannah Kooke


  Sociologe & docent DKJL      
                                                              
  "De kinderen en jongeren die ik spreek in Amsterdam (Nieuw-West) hebben genoeg te vertellen. En dat durven en doen ze ook. Van een onderbouwde mening over juf haar nieuwe Nikes tot actuele thema's die spelen op maatschappelijk vlak: luisteren en reageren mag altijd.
 • Berber Jansen

  Berber Jansen


  Docent geschiedenis, docent DKJL
   
  “Kinderen leren door middel van de DKJL lessen niet alleen spreken en luisteren, maar ook het belang van een goed onderbouwde argumentatie in te zien. De onderwerpen die worden aangeboden in de lespakketten zijn actueel en de kinderen worden er zelf ook mee geconfronteerd in hun eigen leefwereld. 
 • Angele Bonger

  Angele Bonger


  Docent DKJL
   
  Het leuke van DKJL vind ik, dat dankzij de spelregels en het creëren van een veilige sfeer, kinderen je ontzettend kunnen verrassen met hun argumentatie, waar ik zelf ook af en toe van leer. 
 • Sharon van Wageningen

  Sharon van Wageningen


  Moderator & Docent DKJL 
   
  "Kinderen letterlijk een podium bieden waarop ze hun mening durven geven en onderbouwen. Niet alleen de kinderen die dit van huis uit al mee krijgen, maar juist ook de kinderen die hier minder mee in aanraking komen. Dat wil ik in de DKJL lessen te bereiken. De lessen werken verbindend, verhelderend en laten, denk ik, levenslessen voor altijd bij de kinderen achter.  
 • Carlien van Dijken

  Carlien van Dijken


  Docent DKJL
      
  "Door vroeger als kind te ruziën mijn oudere broers en zussen kwam ik erachter dat alleen maar ruzie maken om hen te overtuigen geen handige tactiek was. Wat wel werkte was om te luisteren en met argumenten te komen zodat ze overstag gingen met het plan dat ik eerder dan hen op de computer mocht. 
 • Anneke Albers

  Anneke Albers


  Docent DKJL
   
  “Als kind was ik altijd al goed in mijn mening geven, maar luisteren was misschien niet mijn sterkste kant. Discussiëren Kun Je Leren geeft álle kinderen de kans om beide te leren, en nog op een leuke manier ook! Ik ben daarom super trots dat ik daar deel van mag zijn!”
 • Sietske Zweegman

  Sietske Zweegman


  Docent DKJL
   
  "Als kind in groep vijf kreeg ik van mijn toenmalige juf vragenkaartjes. Per dag mocht ik maximaal vijf kaartjes inzetten om vragen stellen. Ik snapte er niets van- mijn nieuwgierigheid en de eeuwige 'waarom' vragen werden door mijn ouders juist geprezen. 
 • Marinke Elbertse

  Marinke Elbertse


  Docent DKJL
   
  "Ik ben trots dat ik uitmaak van het team van DKJL. De lessen zijn heel actueel en interactief. Ik geniet van de energie die loskomt bij de leerlingen.
 • Mark Oomen

  Mark Oomen


  Docent DKJL
      
  "Voordat ik onderdeel van het DKJL-team werd, was mijn ervaring met onderwijs beperkt tot het geven van rondleidingen aan schoolgroepen in verschillende musea. Hoe leuk ik het ook vind om dit te doen, na een uur of anderhalf zijn de groepen weer weg en zie ik ze waarschijnlijk nooit meer terug. Nu bij DKJL is het zo dat je in vijf lessen op school (en daarnaast de schoolbattle en voorronde) ècht een band met leerlingen kunt opbouwen. Ik houd daarbij van de creatieve hersenspinsels die zich in de kinderhoofden tot argumenten vormen en bij mij lachstuipen en ook verbazing en ontzag opwekken.