Discussieren kun je leren

Discussiëren
 • Chantal Deken

  Chantal Deken


  Directeur
   
  "Als onderwijskundige, onderwijsadviseur en voormalig leerkracht in de Spaarndammerbuurt vind ik het aanbrengen van vernieuwing in het onderwijs noodzakelijk. Het onderwijs kan denk ik leuker, betekenisvoller en 'meer van nu'. In 2006 ben ik op zoek gegaan naar een effectief curriculum dat de maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen vergroot en tegelijkertijd leerlingen met elkaar verbindt. 
 • Tessa van Velzen

  Tessa van Velzen


  Adjunct Directeur 
   
  "Tien jaar geleden werd ik, tijdens een masterclass DKJL in stadsdeel Oost, geraakt door een jongen uit groep zeven. Hij vond dat hij (te) vaak onterecht op straat aangesproken werd door de politie. Ondanks deze frustratie reageerde hij rustig, eerlijk en open op de stelling ‘De politie is je beste vriend’ . Andere leerlingen luisterden aandachtig. In hun ogen zag je bewondering. 
   
 • Stefanie Riegman

  Stefanie Riegman


  Zakelijk leider
   
  "Het geven van mijn mening heb ik al van huis uit meegekregen, later heb ik geleerd dat ook luisteren naar de mening van anderen erg waardevol is. Niets mooiers dan een goed gesprek! Wat was het fijn geweest als ik vroeger een training als Discussiëren Kun Je Leren had gehad. Als zakelijk leider zet ik me daarom met veel plezier in om de Stichting DKJL verder te laten groeien om op die manier zo veel mogelijk kinderen kennis te laten maken met het plezier van een goed gesprek, 
 • Melvin Aoys

  Melvin Aoys


  Projectmanager
   
  2020 kende weinig hoogtepunten, maar de deelname als speciale gast tijdens de dialoogsessie Love=Love in het Over-Y College was voor mij een onverwachte. Ik had mezelf schrap gezet voor een pittige en misschien wel onveilige situatie, maar was getuige en deelnemer van een groepsgesprek dat juist steeds veiliger en opener werd. 
 • Lizbeth Quainoo

  Lizbeth Quainoo


  Planner
   
  “Ik kom zelf uit een land (Ghana, red.) waar het niet bedoeling is dat kinderen een mening hebben. Pas in Nederland heb ik geleerd om mezelf te uiten, en mezelf te zijn. Ik ben hierdoor een gelukkiger mens geworden. De stem van kinderen is belangrijk. Het is een fijn gevoel om deel uit te maken van een stichting die kinderen helpt om een mening te vormen over maatschappelijk onderwerpen en hun stem te laten horen.”
 • Chaymea al Yacoubi

  Chaymea al Yacoubi


  Projectassistent 
   
  "DKJL heeft mij geleerd om iedereen te accepteren zoals hij, zij of hen is. Het heeft mij doen inzien dat elk verhaal meerdere kanten heeft".
 • Roza Overmaat

  Roza Overmaat


  Content Coördinator 
   
  "Zelf ben ik eigenlijk niet zo'n prater en ik opereer graag op de achtergrond. Ik zie nu wat Discussiëren Kun Je Leren met het zelfvertrouwen van kinderen en jongeren doet. DKJL geeft juist ook meer verlegen leerlingen de kans om hun mening te geven. Dat had ook ik graag willen leren. Kinderen die wat stiller zijn en minder rap van tong krijgen aandacht en durven zich uit te spreken. En dat is goed voor hun zelfvertrouwen! Het is belangrijk dat er ook naar deze kinderen wordt geluisterd. "
 • Redouan Ait Ouarg

  Redouan Ait Ouarg


  Masterclassdocent & presentator
   
  “Toen ik voor het eerst in een les mocht meekijken viel mijn mond open van verbazing. Ik was verbaasd over het niveau van de kinderen die met DKJL en met elkaar het gesprek aangingen. De klap op de vuurpijl is de Amsterdams Debatbattle, wauw wat is dat een beleving. Toen wist ik zeker dat ik met DKJL wilde samenwerken. Ik wil als masterclassdocent met kinderen praten over maatschappelijke vraagstukken uit hun belevingswereld. 
 • Kashif Amin

  Kashif Amin


  Masterclassdocent 
   
  "Flinke hoeveelheid zenuwen, ondanks al het moed die ik bij elkaar had verzameld. Het was oktober 2004, daar stond ik dan: Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Washington D.C., op een steenworp afstand van The White House. Ik mocht het debat leiden tussen jongeren en politici uit alle windstreken. Een onvergetelijke ervaring, om zo op het grote podium te mogen staan. 
 • Anneke Albers

  Anneke Albers


  Masterclassdocent & debatleider
   
  “Als kind was ik altijd al goed in mijn mening geven, maar luisteren was misschien niet mijn sterkste kant. Discussiëren Kun Je Leren geeft álle kinderen de kans om beide te leren, en nog op een leuke manier ook! Ik ben daarom super trots dat ik daar deel van mag zijn!”
 • Thomas de Boer

  Thomas de Boer


  Masterclassdocent & presentator/ debatleider
   
  "Waar ik in het begin van 2019 nog in een televisiestudio werkte voor The Voice Kids, sta ik nu als docent DKJL voor de klas lessen te verzorgen over discussiëren. 
  Een groot contrast misschien, maar ik ben ontzettend blij met dit besluit. De verscheidenheid van de leerlingen, de onverwachte, soms grappige argumenten die kinderen kunnen geven en de discussies die loskomen in de klassen; ik krijg er veel energie van!
 • Angele Bonger

  Angele Bonger


  Masterclassdocent & trainer
   
  "Het leuke van DKJL vind ik, dat dankzij de spelregels en het creëren van een veilige sfeer, kinderen je ontzettend kunnen verrassen met hun argumentatie, waar ik zelf ook af en toe van leer. Ik houd ontzettend van discussiëren, maar vaak wordt discussie toch geassocieerd met iets negatiefs, terwijl je van discussie juist veel kunt leren. Over jezelf, maar ook over de ander. 
 • Joey Bosch

  Joey Bosch


  Masterclassdocent & presentator 
   
  "Kinderen en jongeren weten en kunnen veel meer dan wij volwassenen vaak denken. Ze worden soms door ons onderschat. DKJL leert ze de vaardigheden om ons,  de volwassenen, en de rest van hun omgeving te overtuigen. Met de projecten van DKJL kan ik daar een bijdrage aan leveren. Super tof! Ik geloof in de kracht van kinderen en jongeren: en daarom in DKJL." 
 • Rachel Bottse

  Rachel Bottse


  Masterclassdocent
   
  Vanuit mijn rol binnen het onderwijs en mijn eigen interesse vind ik het belangrijk om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Bij ‘Discussiëren kun je leren’ is er tijd en aandacht binnen het schoolcurriculum om leerlingen te leren hun mening te onderbouwen en ruimte te geven aan meningsverschillen. Dit is op basis van actuele onderwerpen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. 
 • Ibtissam Bouhalhoul

  Ibtissam Bouhalhoul


  Masterclassdocent 
   
  "Burgerschap staat bij mij hoog in het vaandel. Niet alleen de kinderen leren over dit thema, ook ik blijf leren. Kinderen krijgen inzicht in elkaars visie, leren op welke wijze je een discussie voert en dat maakt dat er wederzijdse begrip ontstaat. DKJL anticipeert op de actualiteit, zet burgerschap op de kaart en ik denk dat we zo een heel eind verder komen."
 • Mireille Bruin

  Mireille Bruin


  Masterclassdocent & presentator
    
  "De wijsheid en de energie van kinderen en jongeren inspireert mij elke keer. Wat ik zo geweldig vind van DKJL is dat ze een podium krijgen en oefenen om te staan voor hun eigen waarheid en leren uit te spreken waar ze het wel of niet mee eens zijn. Dat alles is zo waardevol voor hun toekomst. Ik ben dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag leveren."
 • Christine van Buuren

  Christine van Buuren


  Masterclassdocent & presentator/ debatleider

  “Als kind merkte ik al hoe handig het is om te kunnen discussiëren. Met het overtuigen van anderen door het goed onderbouwen van je eigen mening kun je zorgen voor begrip. Een minstens zo belangrijk onderdeel van discussiëren is luisteren naar de mening van anderen. Als leerkracht merk ik dat dit voor veel kinderen soms lastig is. Als DKJL docent vind ik het waanzinnig om de mening van kinderen te horen. Kinderen komen met de meest creatieve oplossingen. 
 • Zaïda Dollison

  Zaïda Dollison


  Masterclassdocent
   
  Kinderen van deze tijd lijken bewuster te zijn dan ooit. Juist daarom is het belangrijk voor ze om te leren hoe zij een mening kunnen vormen en op een goede manier een discussie kunnen voeren. DKJL speelt hier goed op in en maakt op een toegankelijke manier verschillende maatschappelijke thema´s bespreekbaar. 
 • Maaike van Dijk

  Maaike van Dijk


  Masterclassdocent & trainer
   
  "Als kind werd er thuis aan de eettafel al stevig gediscussieerd, alleen liepen de discussies soms vast, omdat er niet altijd echt geluisterd werd naar elkaar.Mijn eigen voorkeur ligt bij het luisteren en begrijpen, maar ik weet ook dat het belangrijk is om wél op tijd je mond open te doen en ruimte te vragen voor jouw mening of standpunt. Als life coach vervul ik de rol van (kritische) luisteraar in mijn werk al, 
 • Berber Jansen

  Berber Jansen


  Masterclassdocent & regisseur evenementen
   
  “Kinderen leren door middel van de DKJL lessen niet alleen spreken en luisteren, maar ook het belang van een goed onderbouwde argumentatie in te zien. De onderwerpen die worden aangeboden in de lespakketten zijn actueel en de kinderen worden er zelf ook mee geconfronteerd in hun eigen leefwereld. Dit dwingt hen om goed na te denken over hun eigen rol in de wereld en een eigen mening te ontwikkelen. 
 • Berber Jongbloed

  Berber Jongbloed


  Masterclassdocent & debatleider
   
  "Ik denk dat als kinderen op jonge leeftijd al leren hoe ze zich moeten uitspreken over onderwerpen die soms gevoelig, persoonlijk, beladen of onbekend zijn, we daar in de toekomst als samenleving heel veel aan hebben. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren leren om onderdeel uit te maken van het publieke debat en weten dat zij maatschappelijke veranderingen te weeg kunnen brengen. 
 • Osama Khedr

  Osama Khedr


  Masterclassdocent 
   
  "DKJL heeft mij mede gevormd tot de persoon die ik vandaag de dag ben. 12 jaar geleden heb ik zelf meegedaan aan de Amsterdamse Debatbattle en werd ik tweede. Tijdens de lessen leerde ik om mijn mening te vormen en  hoe ik de ander kon overtuigen. Ik kreeg door dat mijn mening ertoe deed. Het was een boost voor mijn zelfvertrouwen. Ik krijg enorm veel energie van leerlingen die zich ontpoppen tot ware debathelden. 
 • Hannah Kooke

  Hannah Kooke


  Masterclassdocent, debatleider & strategisch adviseur   
                                                              
  "De kinderen en jongeren die ik spreek in Amsterdam (Nieuw-West) hebben genoeg te vertellen. En dat durven en doen ze ook. Van een onderbouwde mening over juf haar nieuwe Nikes tot actuele thema's die spelen op maatschappelijk vlak: luisteren en reageren mag altijd. Met DKJL weten kinderen gegrond hun mening te geven, te luisteren en meer begrip voor elkaars invalshoek te krijgen. De basis is luisteren, reageren en begrijpen.
 • Marjolein Luesink

  Marjolein Luesink


  Masterclassdocent 
   
  "Het waardevolle aan Discussiëren Kun Je Leren is dat leerlingen écht naar elkaar leren luisteren, argumenten leren te formuleren waar ze bewust over nagedacht hebben en een podium krijgen om dat wat hen bezighoudt bespreekbaar te maken. Als student aan de lerarenopleiding kwam ik er al snel achter dat er tijdens de reguliere lessen in het onderwijs vaak niet genoeg tijd is om over belangrijke onderwerpen te discussiëren met leerlingen, terwijl daar juist zoveel behoefte naar is."
 • Chevaly Main - Riebeek

  Chevaly Main - Riebeek


  Masterclassdocent, trainer en adviseur 
  "Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat ze thuis leren hoe je je verbaal goed moet uitdrukken. Ik hoorde als kind regelmatig "de volwassenen zijn nu in gesprek. Codetaal voor "kinderen praten hier niet over mee". Gelukkig weerhield dit mij er niet van om te leren argumenteren, beredeneren en discussiëren. Een passie van mij die ik graag overdraag aan de jongeren van nu. Want zij hebben de toekomst, en goede verbale vaardigheden zijn key." 
 • Raisa Sambo

  Raisa Sambo


  Masterclassdocent & Peer educator

  Als ik voor de klas sta werk ik vanuit de gedachte dat iedereen een waardevol verhaal heeft. Verhalen vertellen waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan. Een authentiek verhaal verbindt ons, laat ons in de spiegel van onze menselijkheid kijken en verwoordt gemeenschappelijke waarden.
 • Mark Oomen

  Mark Oomen


  Masterclassdocent & presentator/ debatleider
      
  "Voordat ik onderdeel van het DKJL-team werd, was mijn ervaring met onderwijs beperkt tot het geven van rondleidingen aan schoolgroepen in verschillende musea. Hoe leuk ik het ook vind om dit te doen, na een uur of anderhalf zijn de groepen weer weg en zie ik ze nooit meer terug. Bij DKJL bouw je ècht een band met leerlingen op. Ik hou van de creatieve hersenspinsels van kinderen die bij mij lachstuipen, verbazing en ontzag opwekken.
 • Bruno Prent

  Bruno Prent


  Masterclassdocent & presentator
   
  "Wat ik zo mooi vind aan werken voor DKJL is dat we een essentiële vaardigheid aan kinderen leren die op veel plekken nog niet als essentieel erkend wordt. Als je goed kunt spreken en discussiëren, heb je een streepje voor in de rest van je leven. Ik vind het spijtig dat ik hier pas tijdens mijn studie echt diep op ingegaan ben en niet al tijdens mijn basis- en middelbare schooltijd. 
 • Terts Teepe

  Terts Teepe


  Masterclassdocent 
   
  "Waar volwassenen zich in sommige situaties net even wat anders voordoen, zijn kinderen altijd zichzelf. Kinderen blijven verrassen, zijn fantasierijk en creatief. Dit werk is dus nooit saai. Door al die verschillende scholen, elk met een eigen sfeer en steeds weer een nieuwe populatie, blijf je geboeid. Het is belangrijk om een luisterend oor te bieden en dat is precies wat we doen met DKJL. 
 • Margriet van Toledo

  Margriet van Toledo


  Masterclassdocent 
    
  "Ik had op school wel een DKJL-lesje kunnen gebruiken. Ik ben mijn hele leven al vrij mondig en idealistisch geweest. Ik kon al snel goed zeggen wat ik vond en wat ik wilde en dat kon dan best lomp zijn. In de loop der jaren leerde ik dat alleen hard roepen niet zo praktisch is. Luisteren bleek mij veel meer op te leveren. Nog steeds wil ik mensen vaak overtuigen van mijn ideeën en idealen maar eenrichtingsverkeer is het niet meer. 
 • Martien Verheyden

  Martien Verheyden


  Trainer nieuwe masterclassdocenten

  “Discussiëren heb ik van huis uit meegekregen. Bij mij is echt alles een discussie waard. Niets is 'zomaar'. Ik vind het erg interessant om de mening van de ander te horen. Soms daag ik de mensen om me heen uit om zo achter hun mening te komen, om er vervolgens lekker op door te discussiëren. Helaas roepen mensen vaak maar wat en kunnen zij hun standpunten niet onderbouwen met argumenten. 
 • Neil Simmons

  Neil Simmons


  Masterclassdocent 

  "Als vader van drie kinderen probeer ik iedere dag het goede voorbeeld te geven. Inhoudelijk het gesprek aangaan en met argumenten overtuigen horen daarbij. De afgelopen 20 jaar heb ik mij beziggehouden met internationale groei (business development, sales) en management (mensen en hun groei). Het over de hele wereld intensief samenwerken met mensen uit uiteenlopende culturen heeft mijn blikveld verruimd.
 • Sharon van Wageningen

  Sharon van Wageningen


  Masterclassdocent & presentator
   
  "Kinderen letterlijk een podium bieden waarop ze hun mening durven geven en onderbouwen. Niet alleen de kinderen die dit van huis uit al mee krijgen, maar juist ook de kinderen die hier minder mee in aanraking komen. Dat wil ik in de DKJL lessen te bereiken. De lessen werken verbindend, verhelderend en laten, denk ik, levenslessen voor altijd bij de kinderen achter.  
 • Sebastian Weesjes

  Sebastian Weesjes


  Masterclassdocent & presentator
   
  "Educatie beperkt zich niet alleen tot de schoolbanken, juíst niet! Natuurlijk kan je veel ‘leren’ uit boeken; je komt veel te weten. Maar het meest leer je toch van elkaar, van verhalen die je elkaar vertelt en van ervaringen die je deelt. Ik heb ervaren hoeveel je bereikt wanneer mensen, en kinderen en jongeren in het bijzonder, naar elkaar luisteren en met elkaar discussiëren. Ze leren hun eigen kracht én die van de ander kennen. 
 • Thérèse Zijlmans

  Thérèse Zijlmans


  Masterclassdocent
   
  De nieuwsgierigheid prikkelen van mensen, zodat wij onszelf, de ander en de wereld steeds beter gaan zien, horen en begrijpen. Dat is waar ik elke dag voor wil staan.
   
  Zodra ik in contact kwam met DKJL werd ik gegrepen door hun inspirerende missie. Want de discussie of de dialoog voeren met elkaar is een krachtig middel om meer zelfkennis te verkrijgen.