Discussieren kun je leren

Discussiëren
Klaartje van Beek

Klaartje van Beek

Docent DKJL

 

"Kinderen van nu groeien op in een digitale wereld.  Een wereld waarin mensen hun mening veelal ongefundeerd via Facebook en Twitter en andere social media de wereld in slingeren. De dialoog is vaak ver te zoeken. Zonde want het kan ook anders. Maar dat moet je wel leren…

 

Hoe zorg je ervoor dat kinderen van nu niet ongenuanceerd met heersende tendensen mee praten? Niet klakkeloos de mening van een ander over nemen of in een wij/zij gaan denken? Hoe zorg je ervoor dat ze feiten van meningen kunnen onderscheiden?  Dat ze kritisch zijn, en naar elkaar luisteren? Dat ze hun mening goed onderbouwd en helder over het voetlicht kunnen brengen?

 

DKJL reikt kinderen tools aan die hun vaardigheden en competenties versterken, door ze zich te laten verdiepen in een onderwerp alvorens ze zich een mening vormen, door naar ze te luisteren en ze naar elkaar te laten luisteren. Door vragen te stellen, en ze te laten praten met elkaar. Door ze te laten zien hoe waardevol het is om je in te kunnen leven in een ander en van elkaar te leren.

 

Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe kinderen tijdens de lessen van DKJL kunnen groeien in het debat, hoe ze geprikkeld worden om na te denken en hoe trots ze kunnen zijn als ze iets hebben durven zeggen en merken dat er naar ze geluisterd wordt, dat ze gezien en gehoord worden!"