Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Gene (8 jaar) won in de categorie 7 t/m 12 jaar omdat hij de kracht heeft om mensen een glimlach op het gezicht te toveren. Gene is een échte verbinder in de buurt die absoluut niet tegen onrecht kan. Zijn motto? ‘Geloof in jezelf en geef nooit op’.

 

Floris (16 jaar) won in de categorie 13 t/m 18 jaar omdat hij zich inzet om kinderarmoede naar nul terug te dringen. Zo organiseert hij 'armoede time-outs' voor kinderen die veel hebben meegemaakt en het thuis moeilijk hebben. 


De deskundig jury van 2019 bestond uit: 

  • Salim el Meriami (winnaar 2017)
  • Ambrien Moeniralam (winnares 2018)
  • Martin Berendse (directeur OBA)
  • Henrike van Gelder (hoofdredacteur Kidsweek)
  • Christa Compas (directeur Humanistisch Verbond)
  • Anne Martien van der Does (Kinderombudsman Amsterdam)
  • Thiëmo Heilbron (directeur Fawaka Ondernemersschool).

Wij feliciteren álle finalisten van Amsterdammertje van het jaar 2019. 

  • Winnaar categorie 7 tm 12 jaar

    Gene (8)

    Gene (8)


    Al vanaf z'n vierde maakt hij steevast een praatje met de oudere buurvrouw, luistert hij naar verhalen van de buurman en komt hij op voor buurtbewoners die het minder hebben. Een échte verbinder in de buurt die absoluut niet tegen onrecht kan. En niemand zo trots op Amsterdam Oost, als Gene.
  • Romy (8)

    Romy (8)


    Romy heeft syndroom van Down en laat zien dat je je hierdoor niet hoeft te laten beperken en gewoon kunt doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Ze is model, speelt in films, commercials en tv series. Ze was dit jaar het gezicht van handicap.nl en de Diversity Fashion Week én ze won de special media awards.
  • Genai, Zino en Chris (9-12)

    Genai, Zino en Chris (9-12)


    Genai, Zino en Chris vertegenwoordigen een groep van veertien kinderen die aandacht vragen voor het lerarentekort. Z interviewden docenten, bestuurders en buurtbewoners om mogelke oplossingen te vinden. De krant die de Child Reporters tdens de onderwsstaking in Nieuw West hebben gemaakt is overhandigd aan de stadsdeelvoorzitter, aan het bestuur van de scholengemeenschap en ook aan Minister Slob van Onderwijs.
  • Jessie (9)

    Jessie (9)


    Jessie verspreidt boeken door heel Amsterdam in naam van stichting Kinderzwerfboek, om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen mooie kinderboeken kunnen lezen. En door anderen te stimuleren om boeken als zwerfboek door te geven.
  • Dunya (12)

    Dunya (12)


    Dunya zet zich onvermoeibaar op allerlei manieren in om de stad mooier en socialer te maken en te houden. In 2019 vertelde ze in de '12-jarigen dienst' in een bomvolle Dominicuskerk openhartig over haar ADD stoornis om zo meer begrip te creëren én anderen te inspireren om open te zijn over hun diagnose.
  • Jari (14)

    Jari (14)


    Als jongste en een van de meest betrokken vrijwilligers staat Jari al jaren klaar voor de Dierenambulance Amsterdam. Hij collecteert, helpt bij open dagen, houdt altijd een oogje in het zeil op gewonde dieren en werkt twee keer in de week als vrijwilliger bij kinderboerderij de Buiktuin.
  • Faris (16)

    Faris (16)


    Faris heeft jarenlang voedselpakketten rondgebracht voor de Voedselbank Amsterdam (hij werd hier in 2017 voor genomineerd). In 2019 zette hij zijn eigen 'Voedselbank Hader' op én voorzag hij een groep dakloze Amsterdammers van winterkleding die hij inzamelde.
  • Winnaar categorie 13 t/m 18 jaar

    Floris (16)

    Floris (16)


    Floris zet zich al jaren in als vrijwilliger voor het grootste netwerk voor alleenstaande ouders in Amsterdam en organiseert 'armoede time-outs' voor kinderen die veel meegemaak en het thuis moeilijk hebben. Hij werkt aan de methode 'Ik ben rijk' om kinderen beter te leren omgaan met de negatieve effecten van kinderarmoede. Met www.kinderarmoede.nl wil hij zorgen dat w als Amsterdammers ons samen gaan inzetten voor een grotere verandering en meer duurzame oplossingen.
  • Ayah, Kaoutar, Shajan, Halima, Basma (15-17)

    Ayah, Kaoutar, Shajan, Halima, Basma (15-17)


    Ayah, Kaoutar, Shajan, Halima en Basma schreven een open brief naar alle Amsterdamse schoolbesturen (PO en VO) om kansenongelijkheid en discriminatie in het Amsterdamse onderwijs te agenderen. Zij hebben zich aangesloten bij de actiegroep ‘Wit aan Zet’ en dragen via de brief hun steentje bij voor het verspreiden van het manifest over wat er nodig is om kansengelijkheid en integratie in het onderwijs te stimuleren en segregatie te bestrijden. 
  • Sarah (18)

    Sarah (18)


    Vanuit haar eigen ervaring coacht Sarah jonge 'dropouts' om ze het zelfvertrouwen te geven weer terug naar school te gaan. Met haar platform Speak Your Voice helpt zij jongeren zélf te herkennen waar ze in vastlopen en ze zo weer in een hun kracht te zetten.