Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Imane (12 jaar) won in de categorie 7 t/m 12 jaar omdat zij overal en altijd inclusief samenleven onder de aandacht brengt en met haar initiatief Jong Plein '40-'45 een nieuwe generatie een stem geeft.  

 

Tur-G (18 jaar) won in de catagorie 13 t/m 18 jaar omdat hij drillrap maakte tegen geweld en op een voor een brede doelgroep aansprekende manier maatschappelijke problemen onder de aandacht brengt. Hij is volgens de jury 'influencer 2.0'.


De deskundig jury van 2020 bestond uit: 

  • Salim el Meriami (winnaar 2017)
  • Ambrien Moeniralam (winnares 2018)
  • Achraf el Johari (Jongerenburgemeester)
  • Dagmar Oudshoorn (directeur Amnesty International Nederland)
  • Martin Berendse (directeur OBA)
  • Gonca Yalçıner (Amsterdam Museum)
  • Thiëmo Heilbron (directeur Fawaka Ondernemersschool).

Wij feliciteren álle finalisten van Amsterdammertje van het jaar 2020. 

  • Romy (7)

    Romy (7)


    Maakt armbandjes voor het goede doel. De opbrengst gaat naar kinderen die het financieel lastig hebben.
     
    "Door corona zag ik dat er mensen zijn die soms niet rond kunnen komen. Daarom maak ik armbandjes, die via Jewelz for Jewelz worden verkocht. Met de opbrengst koop ik speelgoed en voedselpakketten voor kinderen die het moeilijk hebben.”
  • Nina (9)

    Nina (9)


    Zamelde met haar klas geld in voor vluchtelingen op Lesbos.
     
    "Ik wilde graag iets doen voor mensen die uit hun land zijn gevlucht. Met mijn klas verkocht ik zelfgemaakte boeken aan onze ouders. Met de opbrengst heeft Because We Carry twee kinderwagens gekocht, waarin een vader en moeder hun kindje nu makkelijk mee kunnen nemen en een veilig slaapplekje kunnen geven.”
     
  • Sofiyaan (10)

    Sofiyaan (10)


    Vraagt met zijn leerlingenraad en schoolkrant aandacht voor klimaatverandering.
     
    "Ik maak mij zorgen over het klimaat. Ik heb een leerlingenraad en een schoolkrant opgericht om mijn school bij dit thema te betrekken. Ook zit ik in de redactie van de Amsterdamse Krant. Wij doen onderzoek naar co2 en duurzaamheid zodat wij een magazine kunnen opstarten.”
  • Anyssa en YunusCan (12)

    Anyssa en YunusCan (12)


    Zijn een belangrijk rolmodel voor kansengelijkheid in de documentaire Klassen.
     
    "Wij werden maandenlang thuis en op onze school in Amsterdam Noord gevolgd met de camera. Dat was soms best spannend, want er gebeurt veel in ons leven. We zijn genomineerd, omdat wij met onze klas onze kwetsbaarheid hebben laten zien. Daar praten nu heel veel mensen over. Kwetsbaarheid is onze kracht!”
     
  • Winnares Imane (categorie 7 t/m 12 jaar)

    Winnares Imane (categorie 7 t/m 12 jaar)


    Is oprichter van Jong Plein '40-'45 en geeft kinderen in Nieuw-West een stem.
     
    "Ik wil mijn buurt, de stad en daarmee de wereld een stukje mooier maken. Ik zet me in voor gelijke kansen en ben tegen hokjesdenken, discriminatie en racisme. In de Amsterdamse kinderraad hield ik mij hiermee bezig. Ik richtte ook Jong Plein ’40-’45 op, om kinderen in mijn buurt een stem te geven. Want kinderen zijn de toekomst!”
  • Xavi (13)

    Xavi (13)


    Wil met Voetballen voor Veiligheid geweld onder de Amsterdamse jeugd stoppen.
     
    "Ik wil dat kinderen zich veilig voelen in hun buurt. Als kinderen voetballen hebben ze geen tijd en aandacht voor kattenkwaad. Daarom heb ik samen met mijn vader Voetballen voor Veiligheid opgericht. We gaan langs bij scholen en organiseren clinics, om het toenemende geweld te stoppen. Zoals Obama zei: Enough is enough!"
  • Amary (13)

    Amary (13)


    Bracht in de Vogue haar strijd voor gelijkheid onder de aandacht.
     
    "Het maakt uit of je dik-dun, zwart-wit, lang of kort bent. Je bent perfect en even goed als alle andere mensen. Ik zit in de leerlingenraad op school en ook stond ik als model in de Vogue. Daarmee wil ik anderen inspireren en laten zien dat je alles kan doen en zijn. Het is heel belangrijk dat mensen rekening houden met elkaar. We zijn allemaal gelijk. We zijn allemaal mensen!"
  • Tzippy (13)

    Tzippy (13)


    Zamelde met een benefietvoorstelling €36.000 in voor kankeronderzoek.
     
    "Vorig jaar kreeg mijn vader voor de tweede keer kanker. Ik wilde deze negatieve gebeurtenis omzetten in iets positiefs. Ik organiseerde een benefietvoorstelling van Foeksia de Miniheks, die gratis was voor kinderen die te maken hebben met kanker. Ik heb hiermee veel kinderen blij gemaakt en 36.000 euro ingezameld voor kankeronderzoek."
  • Winnaar Tur-G (categorie 13 t/m 18 jaar)

    Winnaar Tur-G (categorie 13 t/m 18 jaar)


    Brengt met zijn muziek maatschappelijke thema’s onder de aandacht. 
     
    "Ik vind het belangrijk dat jongeren het verschil zien tussen videoclips en de realiteit. Sommige jongeren willen leven als in een gangster video. Met mijn nummer 'Drill/Dat is Gangster' wil ik ze wakker schudden. Want steken of schieten is niet gangster".
  • Sohna (18)

    Sohna (18)


    Maakt met Zetje In racisme en discriminatie bespreekbaar op scholen.
     
    "Ik ben één van de drie oprichters van Zetje In. Midden in de piek van de Black Lives Matter beweging voelden we dat het tijd was voor verandering. Nu écht. In twee weken tekende 60.000 mensen onze petitie. We maken racisme en discriminatie op scholen bespreekbaar en strijden tegen onderadvisering door kennis van leraren te vergroten."