Discussieren kun je leren

Discussiëren
Gedeelde geschiedenis

In de maand mei van 2021 organiseert het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving. De dialogen worden breed uitgezet binnen de Nederlandse samenleving: via interactieve live-cast uitzendingen vanuit Pakhuis de Zwijger, gesprekstafels binnen diverse maatschappelijke sectoren en het Caribische deel van het Koninkrijk. Scholen krijgen ook een eigen dialoogprogramma, namelijk: DKJL.

 

DKJL helpt met de dialoog over het slavernijverleden leerlingen en studenten om de wereld van nu beter te begrijpen. Het aanbod bestaat uit dialooglessen en een online slotdialoog waarbij scholen elkaar en een expert slavernijverleden ontmoeten. Masterclassdocenten stimuleren oprecht contact, kritisch denken, luisteren, wederkerigheid en empathie.

 

De stellingen zijn:

  • Alleen als je weet waar we vandaan komen, weet je waar je heen gaat.
  • Het gesprek over het slaverijverleden word t beter als je er witte mensen en mensen van kleur in betrekt.

 

Wij nodigen uit om aanbevelingen te doen voor het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Leerlingen van po en vo en mbo en hbo/wo studenten krijgen hiermee de kans om het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te adviseren en zo te beïnvloeden in beleid.

 

DKJL werkt voor dit programma onder andere samen met Pakhuis de Zwijger, IzI Solutions, Movisie en De Publieke Zaak.