Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren

Amsterdammertje van het Jaar 2022

Amsterdammertje van het Jaar is de jaarlijkse verkiezing voor Amsterdamse jongeren tussen de 8 en 18 jaar, die iets doen voor een ander. Iets kleins, of iets groots. Zonder daar iets voor terug te verwachten. Echte verschilmakers, die iets terug doen voor de stad en elkaar. 

 

Op 31 mei 2023 was de uitreiking van het Amsterdammertje van het Jaar 2022 in de Raadszaal van het Stadhuis. Hier werd de beker uitgereikt aan de leerlingen van het kinderpersbureau! Zij hebben een voedselbos opgezet in het Amsterdamse Bos! Lees hier meer over de nominaties én de winnaar.

  • Max, Jorik en Eloise (18 jaar)

    Max, Jorik en Eloise (18 jaar)


    Max, Jorik en Eloise hebben een campagne tegen eenzaamheid bij ouderen georganiseerd. "Niemand weet dat ik besta" is de titel van de campagne tegen eenzaamheid bij ouderen. Deze jongeren kwamen erachter dat veel ouderen eenzaam zijn en dat er veel jongeren eigenlijk weinig weten over deze eenzaamheid. Ze schetsen het verschil tussen de wereld van ouderen die vaak bestaat uit minder hoogtepunten dan die van jongeren.

    Foto: @capturedbyambrien
  • Suus (17 jaar)

    Suus (17 jaar)


    Suus begon in coronatijd met het geven van bakworkshops voor Ympact 020. "Toen deed ik dat nog online. Terwijl ik met de vrijwilligers aan het videobellen was, gingen we samen bakken. Ondertussen gaf ik ze instructies en waren we aan het kletsen. Na de workshop bracht iedereen zijn creatie langs bij plekken zoals verzorgingstehuizen. Na de pandemie begonnen we met bakken in real life."
    Foto: @capturedbyambrien
     
  • Kinderpersbureau Amsterdam

    Kinderpersbureau Amsterdam


    Deze leerlingen hebben een groot voedselbosplan ontworpen en legden hun eerste voedselbos al aan in Amsterdam. Het idee van deze kinderen kwam voort uit een klimaatmars waar zij allemaal aan deelnamen. Het doel achter het voedselbos is dat je van elke plant, struik of boom wel iets kan plukken om te eten. Het voedselbos is te bewonderen bij het Amsterdamse Bos, maar als het aan deze kinderen ligt komen er nog meer voedselbossen. Ze riepen de burgemeester op om ook een voedselbos op de Dam te plaatsen.
    Foto: @capturedbyambrien
  • De Kids van Amsterdam (11 - 16 jaar)

    De Kids van Amsterdam (11 - 16 jaar)


    De Kids van Amsterdam hebben zich ingezet door voedsel in te zamelen voor de voedselbank. Het initiatief van Fem, Terriann en Nathalie is voortgekomen uit een goededoelenproject van de Kids van Amsterdam. Deze kids hebben zich een jaar lang ingezet voor de voedselbank. Gedurende het jaar hebben ze blikjes, versproducten en lang houdbare producten verzameld voor de voedselbank.
    Foto: @capturedbyambrien
  • Anna en Andreas (17 jaar)

    Anna en Andreas (17 jaar)


    Anna en Andreas hebben een foto-expositie over ongedocumenteerden in Amsterdam georganiseerd. Ze hebben de expositie georganiseerd op hun school (Cygnus Gymnasium) waar medeleerlingen, docenten en ouders uitgenodigd waren om te komen kijken. Het doel is om de ongedocumenteerden een gezicht te geven en bewustwording te vergroten door hun verhaal te vertellen. Daarnaast hebben ze bij hun slotbijeenkomst een oproep gedaan aan de gemeente Amsterdam om ‘de ogen te openen’ en ongedocumenteerden te zien voor wie ze zijn.
  • Mikki, Cielke, Mare, Roemer en Yasmin (13 jaar)

    Mikki, Cielke, Mare, Roemer en Yasmin (13 jaar)


    Deze leerlingen van de ALASCA school delen appels uit op school, zodat leerlingen zich beter kunnen concentreren. “We hebben een enquête rondgestuurd waaruit bleek dat veel leerlingen weinig of niet ontbijten voordat ze naar school komen.” Vervolgens ontdekten de leerlingen dat appels zorgen voor een verhoogde concentratie. Nu delen ze op hun school gratis appels uit. Ze raden de gemeente aan om dit op elke school te gaan doen!"
    Foto: @capturedbyambrien