Discussieren Kun Je Leren

Discussiëren
Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

DKJL stimuleert meningsvorming bij leerlingen. Een team van bevlogen docenten, trainers, moderatoren en ambassadeurs faciliteren jaarlijks het gesprek met én tussen leerlingen. Wij bereiken tienduizenden leerlingen per jaar en een steeds bredere doelgroep in Nederland, België, Suriname en op Curaçao.

 

 

  • Financiële verantwoordelijkheid

    Financiële verantwoordelijkheid


    Geld, schulden en armoede zijn voor veel volwassenen taboeonderwerpen, maar kinderen en jongeren zetten deze thema's structureel hoog op de agenda. DKJL praat erover en dat doen wij niet alleen in de Week van het Geld. Met deze programma's bereiken we scholen en gemeenten in het hele land.
     
  • Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme

    Dialoog gedeelde geschiedenis en racisme


    In het voorjaar van 2021 organiseerde het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dialogen over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden; racisme. De gesprekken werden breed uitgezet binnen de Nederlandse samenleving: via interactieve live-cast uitzendingen, gesprekstafels binnen diverse maatschappelijke sectoren en het Caribische deel van het Koninkrijk. Scholen kregen een eigen dialoogprogramma, namelijk: DKJL. Ook na ons werk voor het adviescollege helpen wij met de dialoog over het slavernijverleden en racisme.
  • LHBTIQ+ emancipatie

    LHBTIQ+ emancipatie


    We vinden het belangrijk om met jongeren in gesprek te blijven en te horen wat hen bezighoudt. De afgelopen jaren hebben wij veel ervaring opgedaan in het bespreekbaar maken van homodiscriminatie en LHBTIQ+-emancipatie. Vragen als: "Voel je je veilig op school om uit de kast te komen?" en "Gaan religie en homoseksualiteit samen?" gaan wij niet uit de weg.  
     
  • Jeugdbestuurder Waterschap Amstel Gooi en Vecht

    Jeugdbestuurder Waterschap Amstel Gooi en Vecht


    In aanloop naar de aanstelling van een nieuwe jeugdbestuurder én de waterschapsverkiezingen in maart 2023 organiseerde Waterschap Amstel Gooi en Vecht samen met DKJL het programma “Tot aan de lippen”.
  • Duurzaamheid en omgevingsvisie

    Duurzaamheid en omgevingsvisie


    In opdracht van Studio LA, woningcorporaties en verschillende gemeenten voeren we steeds vaker de dialoog over stedelijke ontwikkeling. Doel is om kinderen en jongeren structureel te betrekken bij het formuleren van de omgevingsvisie en om hen te laten nadenken over duurzame inversteringen die gemaakt moeten worden.
     
    In de aftermovie (hierboven) denken jongeren in Amsterdam mee over de omgevingsvisie Amsterdam 2050. 
     
  • Mediawijsheid

    Mediawijsheid


    In een wereld vol nieuwe media en voortdurende actualiteit is effectieve communicatie met jongeren essentieel. Het vermijden van gesprekken uit angst voor reacties is een gemiste kans. Jongeren willen juist praten over maatschappelijke kwesties en zijn vaak mediawijs.
     
  • Dialoog met de politie

    Dialoog met de politie


    In het programma 'Its the sound of the police' stimuleert DKJL het contact tussen leerlingen en politie. In masterclasses en een dialoog ontmoeten politie en jongeren elkaar.  Zij leren in de lessen over de rol van de politie in de rechtsstaat en gaan in dialoog hun ervaringen.  Vragen stellen, contact en inlevingsvermogen staan centraal.